Vrijwilliger in het zonnetje: Hans Zwijnenberg

Rustig roerend in zijn kopje koffie zit hij aan tafel om dit interview af te laten nemen. Wennen is het wel voor Hans, want meestal zit hij aan de andere kant van de tafel. “Vroeger toen ik bij de gemeente Oss werkte, schreef ik in het personeelsblad. Niemand las dat blad eigenlijk, maar toen ik ben begonnen met artikelen schrijven, kreeg ik veel reacties en werd het steeds vaker gelezen.”

 

Kietelen

“Ik houd er van om mensen te kietelen. Mensen een beetje uit de tent lokken met een knipoog.” Voordat hij verder gaat, denkt hij na. Even is het stil, vervolgens verschijnt er een grote lach op zijn gezicht. “Een mooi voorbeeld is de opening van een zwembad waar de burgemeester zoals verwacht in het water werd gegooid. Weet je hoeveel dat kost? Eerst moest er een overleg over de opening plaatsvinden. Vervolgens moest er een nieuw pak gereed zijn voor de burgemeester etc. Geweldig om mensen te kietelen!”

 

Vrijwilliger

Hans is een slimme, goedgeleerde, bescheiden man met een chemische en technische achtergrond. Zo’n zes jaar geleden heeft hij zich bij ut Huus aangemeld als vrijwilliger. Een bevlogen en gepassioneerde schrijver kwam de organisatie zeker van pas. “Vaak hoor je wel verhalen over een bepaald onderwerp. Ik vraag mij dan vaak wel af: ‘Is het echt zo wat er wordt beweerd?’ Dat wil ik graag boven water krijgen in mijn artikelen.”

 

Huuskamer

Naast schrijver en interviewer, is Hans ook vrijwilliger bij de Huuskamer; een ochtend voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers. Begeleid door Minie vanuit ut Huus en volledig ondersteund door vrijwilligers. De bijeenkomst wordt altijd gezamenlijk opgestart met een bakje koffie en daarna is het de keuze aan de deelnemers wat ze willen gaan doen. Lekker blijven kletsen, een spelletje doen, biljarten, het maakt niet uit.

Hans zijn intrinsieke motivatie? “Dat je aan de mensen ziet dat ze plezier hebben. Het dienstbaar zijn voor een ander.” Het ‘kietelen van mensen’ zie je terug in zijn grappen en gesprekken met diverse mensen. Vaak gevolgd door zijn grote brede lach. Eén verbeterpunt Hans: in de Huuskamer scoorde je niet altijd heel goed tijdens het spel Amerikaans Jokeren.