Samen sportief bezig zijn

Op maandagmorgen treffen we de 83-jarige Herman uit Olst in de theaterzaal van het Holstohus. Hij is net bezig met een potje boccia (een soort jeu des boules voor binnen). Verderop in de zaal spelen een tiental ouderen o.a. indoorcurling en koersbal. Herman is één van de kartrekkers van het tweewekelijkse ‘Vitaal Ouder’, een gezellige sport- en spelochtend voor senioren.  

Herman is al zijn hele leven actief. Zo was hij jarenlang tafeltennistrainer in Olst en Wijhe, maar was hij ook actief rondom andere (invalide) sporten in de gemeente. Daarnaast hield hij zich bezig met het Sportplatform Olst-Wijhe en was daardoor nauw betrokken bij het project ‘Kom van de bank af’. Een project waarin inwoners van Olst-Wijhe enthousiast werden gemaakt voor bewegen en actief bezig zijn.

Vitaal Ouder
Het project ‘Kom van de bank af’ is inmiddels afgerond, maar de aangeschafte sportspullen lagen nog steeds bij Herman. Totdat Herman op de markt in contact kwam met Monique de Gier van ut Huus. Monique stond daar met een kraam van ‘Doe Mee’ en Herman vroeg of ze hier geen behoefte hadden aan licht sportieve activiteiten. Via Monique kwam Herman in contact met Hoeseb Yacob (buurtsport- en jongerencoach bij ut Huus) en nadat er een ruimte beschikbaar werd gesteld in het Holstohus was ‘Vitaal Ouder’ geboren. De sport- en spelmaterialen worden nu met veel plezier gebruikt tijdens deze activiteit.

Lol met elkaar geeft zoveel voldoening
Of Herman altijd al interesse had in sport? Dat zeker. Maar hij ziet sport met name als een middel voor plezier en samen ontspannen bezig zijn. Hij vindt het eigenlijk vooral belangrijk om een maatschappelijke bijdrage te leveren. Een virus dat hij ongewild heeft meegekregen van zijn ouders. Dit is ook terug te zien bij zijn beide broers, die ook volop betrokken zijn of waren bij allerlei sportieve en culturele activiteiten rondom verzorgingstehuizen. Of zoals Herman het zelf omschrijft: “je leeft in deze maatschappij en dan is het je morele verplichting om ook wat terug te doen voor de maatschappij. Maar bovenal: als ik zie hoeveel lol iedereen heeft en elkaar helpt tijdens de activiteiten, dat geeft zoveel voldoening.”