Bijna 100 en nog altijd jong!

“Ik zeg altijd dat ik bijna 100 ben.” Dat klinkt stoerder, vindt de 98-jarige Janny van Keulen-Van der Zee. Geboren Friezin, getogen Wijhenaar. Nu, na vele omzwervingen, woont ze weer in Wijhe, op ’t Weijtendaal. Al moet het voor haar voelen als de ruimtevaarder die wijst naar die blauwe bol, draaiend om de zon: “Daar woon ik”. Want reizen, dat was en is haar lust en haar leven. Als jonge vrouw reisde ze samen met haar man in een tweezits tufwagentje door Europa. Dat smaakte naar meer en al gauw begon ze de rest van de wereld te veroveren. Mexico, Bali, Japan, “been there, done that”. Amper vijf jaar geleden nog klom ze te voet de 870 trappen naar het Tijgernest, de heilige tempel in Bhutan. Ze vertelt graag over haar reizen en roept een verlangen op daar heen te gaan waar zij is geweest. Waar die drang om te reizen vandaan komt? “Daar heb ik lang over nagedacht”, zegt ze “en ik kan maar één ding bedenken: de zucht naar het onbekende.”

Terug in Wijhe blijft ze zoeken en ontmoet in het Noaberhuus een vrijwilligster van Dag!enDoen!. Komt dat mooi uit, want Janny wil vooral iets doen. Dag!enDoen! is een project van ut Huus dat ontmoetingen begeleid middels activiteiten die al georganiseerd worden in Olst-Wijhe. Doel is mensen vaker een stap buiten de deur te laten zetten en anderen te ontmoeten. Dat gaat met een agenda-app via de iPad. Eén probleem: Janny’s ogen zijn sterk achteruitgegaan. Ze ziet nog zo’n drie procent. Dat lost de vrijwilligster soepeltjes op. Ze komt gewoon regelmatig langs en vertelt wat er allemaal wordt georganiseerd.

Maar er is meer. Monique de Gier organiseert als coördinator onder andere het Dag!enDoen!-café. Kan Janny geen lezing geven over haar belevenissen? En zo verhaalt Janny op een ochtend voor de vele bezoekers over haar avonturen in verre streken.

Via Monique ontmoet ze in het Holstohus welzijnswerkers Minie en Jasmijn van ut Huus. Zij doen de Taalontmoeting voor statushouders op ’t Weijtendaal en of…… Janny vindt het geweldig. “Ik ben altijd met taal bezig geweest, het is een hobby.” Frans, Duits en Engels kreeg ze al van school mee. De wereldtaal Spaans leerde ze midden in de 80 gedurende zomercursussen aan Spaanse universiteiten. Janny vindt al het aanbod van ut Huus/Dag!enDoen! fantastisch. Zo houdt ze haar geest scherp en kan ze van betekenis zijn.